Вие сте длъжник и дълго време не сте плащали задълженията си към кредитора. В един момент обаче той подновява усилията си да събере вземането.

Възможно е давността за вземането да е изтекла и да имате ефективна защита, която да доведе до цялостно отпадане на вземането против Вас.

Със серия от Тълкувателни решения на Върховния касационен съд през последните години, правилата за спирането и прекъсването на погасителната давност в условията на висящо изпълнително дело, значително се промениха.

Промените подобряват положението на длъжниците против кредитори, които бездействат определено време и не предприемат действия за събиране на вземанията си. Изключително важно е да се отбележи, че тълкуванията на съдиите от Върховния касационен съд се прилагат и към заварени случаи. Иначе казано – преди постановяването на Тълкувателните решения вземането на кредитора против Вас като длъжник може да не е било погасено по давност, но след приемането им, е възможно вече да е погасено.

Тези промени са причината за вълна от успешни дела от длъжници против банки, финансови институции, колекторски агенции, мобилни оператори, Топлофикация, енергийни дружества (ЕВН, ЧЕЗ, Е-Он), ВиК и пр.

Положението на длъжниците по изпълнителни дела значително се подобри вследствие на постановеното от върховните съдии, че през времетраенето на изпълнителното дело давността тече, а не спира, каквото беше правното положение преди. Иначе казано, от образуването на изпълнителното дело, давността за вземането започва да тече и изтича след три, респективно пет години, в зависимост от вида на вземането. Вземанията на монополните дружества – ЕВН, ЧЕЗ, Е-Он, ВиК и други периодични вземания, както и тези по Договор за наем, се погасяват с кратка тригодишна давност.

Тълкуванията на върховните съдии доведоха и до значително по-облекчен ред, по който изпълнителното дело се прекратява. Това вече става по силата на закона, ако в определен срок кредиторът не поиска извършването на действия по принудително изпълнение.

За изтичането на давността обаче, от изключително значение е моментът, от който тя започва да тече и действията на кредитора, които са в състояние да я прекъснат (прекъсването на давността означава, че тя започва да тече отначало, като изминалият вече период губи правно значение).

След промените, подаването на молба пред съответния съд за издаване на изпълнителен лист, не прекъсва давността, дори и тя да бъде уважена и изпълнителен лист да бъде издаден. Подаването на молба до съдебния изпълнител, с която се иска образуване на изпълнително дело, също не прекъсва давността. Тя се прекъсва от конкретно, ясно и лимитативно изброени действия, които кредиторът може да поиска от съдебния изпълнител и които са описани в съответното Тълкувателно решение на ВКС. Иначе казано, кредиторът може да смята, че със сдобиването с изпълнителен лист и образуването на изпълнително дело е прекъснал давността за вземането и тя е започнала да тече отначало, но това не е така. А междувременно давността за вземането продължава да тече.

Възможно е вземанията против Вас да са погасени и при новообразувано дело. Ако получите Покана за доброволно изпълнение, не се колебайте да потърсите консултация с адвокат в най-кратки срокове. Често длъжникът си казва „ами аз дължа тези пари, няма смисъл от възражение“. Обстоятелството, че сте длъжник не означава, че нямате възможни варианти за защита, при които вземането против Вас да отпадне изцяло. Но това може да се прецени само от адвокат, който е компетентен в тази материя.

Проблемът при давностните срокове е, че те не се прилагат служебно от съда. Съдебните изпълнители – частни или държавни, също нямат правомощие да прилагат давността служебно. Давността поражда правни последици само и единствено, ако длъжникът се позове на нея. Това става чрез отправянето на волеизявление в тази насока – чрез завеждане на дело пред съответния съд, с който се иска установяване на обстоятелството, че давността за вземането е изтекла и длъжникът не дължи повече.

Други начини за постигане на правните последици от настъпване на погасителната давност, няма.

Следователно, ако Вие сте длъжник и имате стари задължения и в даден момент изпълнението против Вас бъде подновено, силно желателно е да потърсите квалифицирана правна помощ в най-кратки срокове и преди да предприемете каквито и да е действия. Не подавайте молби за разсрочено плащане или др. по изпълнителното дело, докато не се консултирате с адвокат, тъй като определени Ваши действия могат да са в полза на кредитора без да го съзнавате и да Ви лишат от вече придобитите възможности за защита.

Адвокатско дружество „Христев и Черпоков“ може да Ви осигури компетентна защита по тези въпроси.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *